Rektorn om skolmedling: “En toppenmetod!”
Sedan 2009 har Medlingscentrum utbildat personal på fler än 350 skolor inom konflikthantering och medling. Söderholmsskolan, Matteusskolan och Strandskolan har sammanlagt arbetat med skolmedling i 24 år, nu berättar de vilka resultat de upplever.
I den sammanfattade artikeln längre ned berättar två skolledare och en kurator om sina upplevelser av skolmedling.
Artikeln sammanfattar svaren på dessa frågor:
Vilka resultat har ni fått av medling på skolan?
Hur har ni organiserat arbetet med medling på skolan?
Vad vinner eleverna på skolmedling?
1. Vilka resultat har ni fått av medling på skolan?
Det gemensamma arbetssättet är en av största vinsterna med medling.
”Det bästa med medlingen är att personalen blir trygg i hanteringen av konflikter” säger Carina på Matteusskolan. Utifrån elevernas perspektiv upplever hon att medling är effektivt eftersom konflikten ofta vänder direkt. ”De flesta överenskommelser följs faktiskt”, säger hon. ”Med samtalsguiden för Mini-Medling så blir hanteringen av en konflikt mycket lättare då det finns en ram att utgå ifrån” menar Carina vidare.
Cecilia på Söderholmsskolan lyfter fram att det främsta resultatet är ett gemensamt förhållningssätt bland hela skolans personal. ”Eleverna ska möta samma arbetssätt oberoende av vem i personalen som hanterar konflikten”. Hon upplever även att föräldrar tycker metoden är bra. ”Det är en toppenmetod!” säger hon avslutningsvis.
Monica på Strandskolan lyfter fram att skolmedling ger eleverna en kompetens för livet. ”Ytterst skapar det både en högre måluppfyllelse och trygghet hos elever och personal”, säger hon.
2. Hur har ni organiserat arbetet med medling på skolan?
Samtliga skolor berättar att grunden för deras framgångar med medling ligger i ett gemensamt arbetssätt för hela skolans personal. Konflikter är alla vuxnas ansvar och därför behöver alla vuxna på skolan kunskap om konflikthantering och medling.
Carina på Matteusskolan är ”utbildad utbildare” inom skolmedling och vid varje läsårs uppstart utbildar hon nytillkommen personal i mini-medling. ”Medlingen finns i ryggmärgen på skolans personal” säger hon.
Cecilia på Söderholmsskolan berättar att när hon började arbeta på skolan hade de många olika metoder. ”Hanteringen av elevernas konflikter var personberoende då det inte fanns något gemensamt förhållningssätt. 2017 utbildades hela skolans personal. Det var en rolig utbildning! Tanken var att ge hela personalen ett gemensamt förhållningssätt där eleverna står i centrum. Det främsta resultatet av arbetet är det gemensamma förhållningssättet, det är det absolut viktigaste”.
För att jobba så effektivt som möjligt med medling och konflikthantering har man på Strandskolan anställt en förstelärare i värdegrundsarbete som arbetar med att inspirera lärare i alla årskurser. Trygghetsgruppen jobbar med de allvarligare konflikterna och på sina månadsmöten har de dialog kring konflikter på skolan.
3. Vad vinner eleverna på skolmedling?
Eleverna tycker om att medla eftersom de upplever att de blir lyssnade på
”Skolmedling ger eleverna en kompetens för livet” säger Monica på Strandskolan. Förmågan att lyssna in en annan människas perspektiv och tillsammans söka en lösning på hur man kan gå vidare utan att känna rädsla eller irritation gentemot varandra bidrar till att utveckla en konflikthanteringskompetens redan tidigt i livet.
Cecilia på Söderholmsskolan i Vårberg säger att hon ”gillar mini-medling då det är ett människovänligt arbetssätt. Eleverna får både lyssna och prata själva och bygga egen konflikthanteringskompetens. Det är viktigt att eleverna får lära sig sätta ord på sina känslor. Eleverna tycker om att medla då de blir lyssnade på”.
Carina på Matteusskolan berättar att många gånger vänder en konfliktsituation direkt när eleverna ges utrymme att föra en medlande dialog med varandra. Att eleverna själva får ta ansvar att komma på en lösning är mycket positivt i stället för att en vuxen går in och “stjäl” konflikten. Elevernas överenskommelser kan dock skilja sig mycket åt, ibland önskar de att de ska låta varandra vara i fred men andra gånger vill de leka och bli kompisar igen direkt efter medlingen. Erfarenheten säger att de flesta medlingsöverenskommelserna följs enligt Carina och hon tror att det handlar om att det inte är en vuxen som bestämmer.
Medlingscentrum vill slutligen tacka Cecilia Skoog, Monica Nyberg och Carina Haglund för er medverkan i denna artikel och att ni velat dela med er av era erfarenheter kring arbetet med skolmedling på era skolor!
Läs alla intervjuer i sin helhet här nedan.
Läs hela intervjun här
Välj intervju nedan
Var: Vårberg, sydväst om Stockholm
Årskurser: F-6
Antal elever: 360
Utbildades i konflikthantering: År 2017
Motto: ”En skola med hjärta”
Var: Tyresö kommun, söder om Stockholm
Årskurser: F-9
Antal elever: 730
Utbildades i konflikthantering: År 2017
Motto: ”Vi ger våra elever rötter och vingar”
Var: Norrmalm i Stockholm innerstad
Årskurser: F-9
Antal elever: 750
Utbildades i konflikthantering: År 2009
Motto: ”Vingar som bär för framtiden”
Skulle ni också vilja minska antalet konflikter på er skola?
Kontakta Medlingscentrum via knappen och ta reda på vad en utbildning på er skola skulle kosta.